Monday, May 28, 2018

М-р Ивана Хаџиванова, психолог, нов член на тимот соработници на ЗХЗД

Многу често слушаме, читаме па и самите се соочуваме со проблемот на нејадење или одбивање на одредена храна. Има многу причини за одбивањето храна, особено на почетокот на дохраната кога бебињата поминуваат низ забрзан развој и секојдневно менуваат навики, однесување, расположение. Промените на средината, здравствен проблем или психолошки, се само дел од причините за нејадење. 
Иако многумина ќе речат дека треба упорност, факт е дека мора да ја познаваме доволно добро детската психологија и да научиме како да постапиме во тие моменти.
За да добиеме вистински одговори, на наше задоволство, во тимот на стручни лица во нашата група Здрава храна, здрави деца! ни се приклучи и М-р Ивана Хаџиванова,психолог, гешталт психотерапевт.
Целта е преку статии поврзани со најчестите прашања околу оваа проблематика да ни даде совети како да се однесуваме како родители и како да го пребродиме тој период на одбивање и нејадење кај децата.


Friday, May 4, 2018

Предизвикот Зимска бајка беше прелесен за нашите членови

Оваа година зимата се почувствува многу лагодно и траеше речиси до минатиот месец, однесувајќи се ненаметливо и бајковито. Ние, зимските денови ги поминавме во смислување начин како да ги мотивираме нашите деца да одберат здрава и разновидна храна, ги употребивме сите вештини и идеи за да оброците бидат поинакви и привлечни и раскажувајќи приказни за храната ги мотивиравме малите нејадачи да внесат витамини плус. 


Monday, April 23, 2018

Наменски рецепти во апликацијата Бебе Готвач - рецепти за подобрување на хемоглобинот кај децата

Најчест проблем со кој се соочуваат родителите на мали бебиња е намален хемоглобин. Дилемата како да го покачат е голема. Дали да употребуваат сирупи или тоа може да го постигнат преку исхранта?

Со цел да помогнеме на корисниците на апликацијата Бебе Готвач, но и на нашите членови во групата, во соработка со нутриционистката Маја Велковска, од диет клуб Нутрика во следниот период ќе објавуваме наменски рецепти. Во првиот круг ќе објавиме рецепти за подобрување на хемоглобинот.Wednesday, October 25, 2017

Како да ги препознаете скоковите во развој кај бебињата и како да ги пребродите

Вашето бебе одеднаш е поинакво. До вчера си имало еден ритам на цицање, спиење и однесување, но одеднаш, речиси преку ноќ, се е поинаку. Бебето бара да цица многу често, понекогаш на интервали од само 1 час, и изгледа дека е постојано гладно. До сега ако спиело мирно и подолги интервали ноќе, одеднаш се буди почесто и бара да цица повеќе и подолго. Покрај често доење, бебето е и понервозно, се смирува само во раце, и бара многу повеќе внимание.


Sunday, October 22, 2017

Како безбедно да ја надминете анемијата кај вашето бебе/дете?

Анемијата кај бебиња и мали деца не е баш ретка појава и затоа сметав дека е потребно да ја обработиме и оваа тема во еден текст. Анемијата се дефинира како состојба во која вообичаениот симптом е намален број на црвени крвни клетки или намалена количина на хемоглобин, но ова е само општа дефиниција а секако дека постојат многу причини (и видови) за анемија и тоа од генетски причини па до автоимуни состојби. Во овој тескт ќе се дискутира само за најчестата нутритивно поврзаната анемија, а тоа е железо-дефицитната анемија.


Wednesday, October 11, 2017

Есенски креативни мотиви во детските чинии

На почеток сме на најколоритното годишно време, кога сонцето порано заоѓа, а нас, сè уште нè држи мирисот на летото. Пред нас се денови кога ветрот и дождот ни носат постудена приказна, растечени носиња и по некоја кашлица заради вирус или бактерија. Есента носи волја за повеќе сон и повеќе тишина, но и поттик на родителите да подготват вкусен и топол оброк за своите најмили откако ќе се вратат од градинка, училиште или од прошетка.
Затоа, решивме да ја обоиме групата Здрава храна, Здрави деца! во есенска боја.

Monday, October 2, 2017

Органска храна за сите, секој ден – БИОкулт, Прв центар за органска и здрава храна

На рафтовите во БИОкулт ќе најдете преку 2000 производи, од житарки, ладно цедени масла, сирова и супер храна, органски мешунки, намази без конзерванси, чоколади , слатки без рафинирани шеќери, природни органски сокови, напитоци од житарки и јатки, храна за најмалите без адитиви, природна козметика без парабени, средства за домаќинство - еколошки без штетни хемикалии, безглутеински производи за сите преосетливи на глутен, се само дел од палетата на органски производи.