Wednesday, May 25, 2016

Зашто НЕ на солта пред наполнета 1 година?

Многу одамна солта била толку ценета што служела како средство за плаќање. Тогаш луѓето ја имале во мали количини и се користела многу внимателно. За среќа, денес имаме сол на неограничено располагање, но за жал поради тоа има многу повеќе од оние кои претеруваат со нејзината употреба во споредба со оние кои ја консумираат умерено. Денес, солта не е повеќе "бело злато", како што некогаш ја нарекувале, но заедно со белото брашно и шеќерот стана негативнен лик од озлогласената група на модерната исхрана, т.н.. "Трите бели смртти".


Употребата на премногу сол во исхраната може да има долгорочни негативни последици врз здравјето - зголемен ризик од болести на срцето и крвните садови, бубрезите, и многу други тешкотии - солта треба да се користи во умерени количини, особено обрнете внимание на нејзиното користење во детската изхрана. Многу родители се прашуваат дали треба да додадат сол во храна нивните бебиња. Всушност, многу родители сакаат да ја посолат храната на бебето за да и дадат повеќе вкус, во надеж дека бебето подобро ќе ја прифати. Како што велат “ бљуткава е без сол ”. Се чини дека во мали количини, додавајќи малку сол на храна за бебиња нема да биде штетно. Вистината е, дека додавање на сол во храната на бебињата може да биде опасно. Не само што додавање сол на храната е мошне опасено, тоа и не е потребно. Вашето бебе не знае што е тоа несолена или солена храна, бљуткава или убава. Вашето бебе има ЧИСТ вкус и не знае дека храната би била повкусна ако има додадено сол. Солта прави завист.


Ако се започне со користење порано одколку потребното, не само што ќе стане детето зависно од неа, туку и може да доведе до серија несакани последици по здравјето, како висок крвен притисок и проблеми со бубрезите. Солта во исхраната на малите деца Здравствените работници советуваат против додавање сол во храната на бебињата - но дали некогаш сте се запрашале зошто? И дали можеби веќе сте ја вклучиле солта во исхраната на вашето бебе без да знаете за последиците? Зошто премногу сол е опасно ? Човечкото тело има потреба од сол со цел да функционира правилно. Телото не произведува сол, па малку сол треба да биде неопходен дел секојдневната исхрана. Но, потребите на бебето за сол се многу мали (помалку од 0,5g на ден до возраст од 12 месеци) - и таа потреба е задоволена преку мајчиното млеко или АД мклекото. Бебешките бубрези едноставно не се опремени за да преработат повеќе сол од тоа - што значи дека додавање сол во храната на бебињата може да доведе до сериозни оштетувања на бубрезите. Има дури и екстремни ситуации во кои бебиња починале како резултат на конзумирање на премногу сол.
Оваа трагична приказна ја пренесе BBC одкако 3 месечно бебе починало откако било хрането со ручекот на родителите, само блендиран, кој нормално содржел сол.  Исто така, постојат докази дека конзумирање на премногу сол од рана возраст може да доведе до висок крвен притисок во подоцнежниот живот - особено во семејствата со историја на хипертензија. Солта во исхраната на малите деца


Педијатрите и нутриционистите денес веруваат дека мајчиното млеко целосно ќе ги исполни потребните количина на сол. Затоа децата до една година, кои цицат или пијат млечна формула, во храната не треба да им се додава сол. Дневните потреби на дете помало од 12 месеци изнесува 0,5 g. Возрасните треба да внесуваат 10 пати повеќе сол. Важен совет: зеленчукот гответе го на пареа, со што ќе ја зачувате природната сол. Солта во исхраната на малите деца Солта е од суштинско значење за животот - не можете да живеете без неа. Меѓутоа, повеќето луѓе едноставно не сфаќаат дека постојат огромни разлики помеѓу стандарднa, рафиниран a и готварска сол на кои повеќето од вас се навикнати да ги користат за здрав живот. Овие разлики може да имаат големо влијание за да останете здрави. Ако сакате вашето тело правилно да функционира , солта мора да биде со сите природни елементи. Денес обичната маса сол нема ништо заедничко со природната сол.
Вашата кујнска сол е всушност 97,5% раствор на натриум хлорид и 2,5% хемикалии како што се aбсорбирачи на влага и јод. Сушена на над 1200 степени Целзиусови, прекумерната топлина ја менува природната хемиска структура на солта. Зошто треба да ја исфрлите кујнската сол од Вашата исхрана ? Она што останува по "хемиски исчистената" сол е натриум хлорид - неприродна хемиски форма на сол која вашето тело ја препознава како нешто сосема туѓо. Оваа форма на сол е во речиси секој зачуван производ што го јадете. Затоа, кога ќе додадете повеќе сол на вашата веќе солена храна, вашето тело добива повеќе сол отколку што може да ослободи.
Kристалите од кујнската сол се целосно изолирани едни од други. Со цел вашето тело да ги метаболизира кристалите од кујнската сол, мора да жртвува огромни количества на енергија. Неорганскиот натриум хлорид може да ве спречи во балансирање на идеалните течности и да ги преоптовари вашите елиминациски системи. Кога вашето тело ќе се обиде да го изолира вишокот на сол на кој обично сте изложени, молекулите на водата мора да го опкружуваат натриум хлорид за да ги растурат во натриум и хлоридни јони, со цел да му помогне на вашето тело да ги неутрализираат.
За да се постигне ова, водата доаѓа од вашите клетки со цел да се неутрализира неприродниот натриум хлорид. Ова резултира во помалку идеален баланс на течности во клетките. Типичната кујнска и готварска сол е "хемиски исчистена" За секој грам на натриум хлорид од кое вашето тело не може да се ослободи, вашето тело користи 23 пати повеќе клеточна вода за да се неутрализира солта. Јадењето на обична сол предизвикува вишокот на течности во ткивата во вашето тело , кои можат да придонесат кон: - Непријатен целулит - Ревматизам, артритис и згрутчување на крвта - Бубрежни и камења во жолчката Ако се има во предвид дека просечен човек троши 4.000 до 6.000 мг натриум хлорид секој ден, а тешки корисници можат да внесуваат и по 10.000 мг во еден ден, јасно е дека ова е сериозна и опширно прашање. Губите драгоцена интрацелуларна вода кога јадете кујнска сол.
Кристалната сол од Хималаите не го оптоварува вашето тело како и другите соли. Природната кристална сол секогаш промовира здрава рамнотежа и не придонесува за висок крвен притисок како типичната кујнска сол.


Низа од елементи на кристалната сол формираат соединение во кое секоја молекула е меѓусебно поврзана. Поврзаноста му овозможува на вибрациониот состав на 84 - те елементи, присутни во солта да бидат меѓусебно хармонизирани за здрава рамнотежа. Кога станува збор за моќта на природните соли, ништо не се споредува Хималајската кристалната сол. Еве зошто: - Има највисок степен на природна сол. - Под електронски микроскоп, кристално солта има совршена кристална структура. - Тоа се ископува и се мие рачно. - Кристалната сол е имуна на електромагнетни полиња - Кристалната сол не содржи загадувачи на животната средина. - Нема ограничен рок на траење и нема потреба од силиконско пакување за да се спречи згрутчувањето. Не само што Хималајската кристална сол далеку поздрава за вашето тело од комерцијалните соли, туку и нејзиниот вкус е незаборавен. Откако ќе пробате Хималајска сол, никогаш повторно нема да сакате да користите обична сол. Земете сол како што е наменета од природата - чиста Хималајска кристална сол Ова е далеку најчистата сол на располагање на земјата и е апсолутно незагадена со било какви отрови или загадувачи. Оваа сол од Хималаите е познат a како "розево злато". Заедно со чистата изворска вода, Хималајската кристална сол ги нуди сите природни елементи идентични со елементите во вашето тело .

Истите елементи кои првично се најдени во “Исконското море”. Содржејќи ги сите сите 84 елементи најдени во вашето тело, придобивките од природната Хималајската кристална сол вклучуваат : 1. Регулирање на количествата на вода во системот ; 2. Промовирајќи Ph рамнотежа вашите ќелии, посебно во мозочните ќелии ; 3. Промовирајќи здрав крвен притисок и помагајќи на знаците на стареење ; 4. Помага во генерирање на хидроелектрична енергија во клетките во вашето тело ; 5. Апсорпција на храната и честички преку вашиот цревен тракт ; 6. Го подржува респираторното здравје ; 7. Промовирање здрави синуси ; 8. Ги спречува мускулните грчеви ; 9. Промовира силни коски ; 10. Регулирајќи го спиењето – природно го промовира ; 11. Поддршка на вашето либидо ; 12. Промовира васкуларно здравје ; 13. Заедно со водата всушност е од суштинско значење за регулирање на крвниот притисок. Хималајската сол е стара над 250 милиони години Хималајска кристална сол е сол во својата природна форма, со сета своја вибрациона енергија, недопрена и тоа помага во поттикнување на здрава рамнотежа во вашето тело. Поттикнување на рамномерните електролити помага вашето тело да се задржи во таканаречена хомеостаза - баланс на хемикалии кои се погодни за функциите на телото. Реномираниот Фрезениус институт во Европа анализираше Хималајска кристална сол и покажа дека има неверојатен спектар на важни минерали и елементи, вклучувајќи калиум, калциум и магнезиум, кои помагаат во поттикнување на здрава рамнотежа со одржување течности и обновување на вашиот синџир на електролити секогаш кога ќе се потите во голема мера .


Хималајската кристална сол промовира здрава рамнотежа во телото Многу луѓе веруваат дека морската сол е здрава алтернатива на готварската сол, но тоа веќе не е случај. Океаните се користат како депонии за штетни токсични отрови како жива, ПХБ и диоксин. Извештаи на истурање на нафта со што се загадуваат морињата стануваат се почести. Околу 89% од сите производители на морска сол ги рафинираат нивните соли. Денешната морска сол, едноставно, не е толку здрава како што била порано . Што ни кажуваат овие зголемувања од 40 х ? Кристална споредба на Хималајска сол наспроти морска сол и карпеста сол Обична сол Лишена од сите природни елементи преку индустриската обработка, резултатот е само натриум хлорид. Неприродните кристали се изолирани меѓусебе и се мртви. Со цел телото да ги метаболизира овие кристали, мора да жртвува огромна количина од резервите на својата енергија. Овој резултат е штетна загуба и нула добивка. Наслагите од сол во нашето тело изгледаат слично со оние на оваа фотографија, изолирани и мртви. Кристална споредба на Хималајска сол наспроти морска сол и карпеста сол Морска сол Голем процент од морската сол денес е обработена. Како што океаните стануваат се позагадени, оваа сол е далеку од идеална. Составена е од неправилни и изолирани кристални структури, непозрзана со природните елементи околу нив. Како последица од ова, виталните минерали, колку многу и да ги содржи, не можат да бидат апсорбирани од телото освен ако телото не потроши огромна енергија да ги витализира. Нето добивката е мала со уште поголема загуба на енергија. Хималајска кристална сол Балансираната кристална структура открива фино разгранување без сенки или груби рабови. Кристалот не е изолиран од неразделивите минерални елементи (84), туку е поврзан со нив во хармонична состојба. Ова ни кажува дека енергетскиот состав, во форма на минерали, е балансиран и може лесно да биде метаболизиран од телото. Резултатот е нето добивка за телото и нула загуба на енер

No comments:

Post a Comment