Saturday, May 28, 2016

Кефир 12+ месеци

“Кефир”, е пробиотски млечен производ кој од дамнешните времиња им е познат на жителите на Кавказ.
Според преданијата зрнцата и упатствата за негова подготовка староседелците ги добиле директно од пророкот Мухамед, заедно со заповед за чување на тајната. Се смета за еликсир на младоста, животот и долговечноста.

Постојат два различни видови на кефир (кефирни габи). Млечен кефир, пробиотски пијалок,
кој е добро познат и воден кефир кој е исто така пијалок богат со пробиотици, но е создаден од
вода. Водениот кефир вода е и полесен пијалок и може да биде зачинет на било кој број на
начин. Секој тип на кефир има свои уникатни карактеристики.



Како се произведуваат овие два видови на кефир:
Напиток од млечниот кефир се прави со кравјо, козјо млеко или кокосово млеко. Исто така, може да се направи со други немлечни производи, но резултатите може да се неконзистентни. Напиток од водениот кефир (габа) се прави со шеќерна вода, овошни сокови или кокосова вода.



Како се користат:
Млечниот кефир може да се конзумира сам по себе, да се додаде како вкус или како
основа за преливи за салати или пијалаци. Тој е одлична замена за јогурт или кисело
млеко.
Водениот кефир може да се консумира како замена за лимонада или сок. Тој исто така е одличен за овошни јогурти, десерти и слични немлечни производи.
Овој вкусен и освежителен киселкаст напиток се подготвува од тн. печурки на кефир, иако се работи всушност за симбиоза на корисни бактерии и габички. Искуството покажало дека кефирот поволно влијае на здравјето, лекува или помага при лекување на многу болести и тегоби.



Кефирот не дебелее. Во 100 грама со масленост од 3,5 грама има 63 калории (што е исто како и кај јогуртот), а има и силно својство на регулирање на дигестивниот систем. Го користат луѓето кои имаат тегоби во дигестивниот систем, но и оние кои имаат проблеми со коските, затоа што бактериите кои ги има кефирот, помагаат во нивното зајакнување.
Важно е да се напомене дека индустриски произведениот кефир не се добива со помош на
 „ печурката на кефирот “, туку од хмељ и култури на бактерии кои на напитокот му даваат ист вкус, но не и квалитет. Од таа причина, кефирот најдобро е да го подготвите во домашни услови.
Редовно конзумирање на кефир:
- го јакне имунитетот
- го чисти организмот од токсини
- помага во воспоставување на нормален крвен притисок
- го намалува нивото на холестерол
- помага при болести на желудник.
- ја обновува флората и ги ублажува цревните болести
- помага при болести на црниот дроб, бубрези и жолчка
- лекува воспалителни процеси ( природен антибиотик )
- помага при слабокрвност и слаба циркулација
- лекува респираторни заболувања
- помага при стрес, несоница и болести на нервниот систем
- делува против габички и бактерии- го успорува ширењето на канцерогените клетки
- помага кај астма и алергии

Исто така содржи многу пробиотици или т.н добри бактерии кои се многу важни за дигестивниот тракт како на пример: Lactobacillus, Caucasus, Leuconostoc, Streptococcus, Acetobacter, и неколку благотворни квасци како Saccharomyces и Torula kefir.
Кефирот се конзумира на ист начин на кој се конзумира млеко.
Многу луѓе го користат за да направат леб, проја или да го замени тоа за путер кога печат.



Кога бебето расте, се развива, потребно е да прима голема доза на витамини и хранливи материи за да расте и се развива здраво.
Пред првиот роденден на вашето дете, мајчиното или АД млекото се најдобри за
Вашето бебе да добива доволна количина на витамини и хранливи материи да расте и да се развива. По својата прва година, можете да започнете со преминот од мајчиното или АД млеко на кравјо/козјо млеко.
Додека за кравјото/козјото млеко треба да се почека со употреба барем до полна една година, сосема во ред да се започне со употреба на кефирот, сирењето и киселотонмлеко се околу 8от месец бидејќи лесно се варат.



Исто како и јогуртот, кефирот е ферментиран млечен производ кој содржи и пробиотици и пребиотици. Ова малку киселкаст пијалок се користи со години какохолистички третман за различни здравствени проблеми, како што се егзема и дијареа. Консултирајте се со педијатар ако имате било какви прашања во врска со соодветноста на кефирот во исхраната на Вашето дете.
Кефирот е безбеден за да го консумираат децата. Ако вашето дете е во добра здравствена состојба и искуства проблеми со желудникот по првата употреба на кефир, воведете го во помали количини.



Употребата на кефирот пред првата година треба да биде како прилог во другата храна, на пример со палента, со житни снегулки, во овошен јогурт и да не е во големи количини на дневно ниво.
Кефирот, бебето/детето може да го пие само како напиток (една чаша дневно) по наполнета една година (исто како млекото).

No comments:

Post a Comment