Храната може да биде и лек и болест. Оние кои се грижат за своето и здравјето на семејството, секогаш се трудат да имаат повеќе сезонското овошје и зеленчук со прекрасни и разновидни бои на семејната трпеза наместо индустриски преработената храна
Храната може да ја поделиме и според боите и тоа : жолто-портокалова, црвена, зелена и сино-виолетова, бои кои би требало секојдневно да ги внесуваме со исхраната.Ако во исхраната внесуваме голема количина на овошје и зеленчук во различни бои, можеме да спречиме многу современи заболувања како што се: кардиоваскуларните заболувања, остеопорозата, дијабетот и малигните заболувања, кои се јавуваат како последица на современиот начин на живот и исхрана.
Виножито полно здравје
´Морковот
содржи: многу витамини и минерали, го зајакнува имунитетот
´Тиквата
изобилува со: бета каротен и витамин Е
´Пченката содржи:
протеини, незаситени масти, витамини и бројни минерали
´Мангото е богат извор
на: калиум, витамин Б6, Ц
и Е, каротин и
бакар
´Папајата
содржи: витамин Ц, калциум, железо, магнезиум и ензим папаин
´Грејпфрут:
витамин Ц, растителни влакна пектин, антиоктиданс ликопен
´Портокал има:
витамин Ц, Б, Е, А, калциум, магнезиум, калиум и фосфор
´Мадарината : калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, цинк и бакар
´Кајсијата е извор на:
бета-каротин, ликопен, витамин А, растителни влакна
´Праската има: калиум,
витамин Б3, Ц, А, растителни влакната и фитостероли
´Црвената
пиперка е богата со: минерали, витамини, посебно витамин Ц
´Ротквицата
богата е со витамин Ц, калиум, растителни влакна и фолати
´Доматот
изобилува со: витамини А и Ц, со бета каротин и минерали
´Цвеклото
содржи: витамин Ц, Б1 и Б2, каротин, калиум, калциум, натриум, фосфор, железо,
сулфур, јод
´Малината
содржи: содржи витамин Ц, Е и К, витамини од Б групата,
´Јагодата
содржи: витамин Ц и железо, антиоксиданси, природни феноли
´Лубеницата
содржи: каротини, витамини од групата Б и витамин Ц, калиум, магнезиум, фосфор,
калциум, цинк, железо и бакар.
´Вишната богата
е со витамините: А, Ц, Е; фолна киселина, железо и влакна
´Црешата
содржи: витамини А, Б и Ц, фолна киселина, калциум, калиум, железо
´Спанаќот
содржи: витамин
К , А и Ц, фолна
киселина, бета каротинот,
железо
´Блитвата
богата е со: магнезиум, железо и
витамин Б и Ц
´Брокулата
содржи: витамини
А, Ц и Е, калциум и
магнезиум
´Тиквичката е
богата со: витамин Б, Ц и фолна киселина,
калиум, фосфор,
магнезиум и манган.
´Зелената салата содржи: влакна и целулоза, витамин Ц и бета каротин
´Грашок е богат
со: витамините Ц и
Е, а ги содржи и витамините Б1, Б2 и БЗ
´Боранијата
има: калциум, железо, цинк,
каротин, витамини Б1, Б2, Б6, Ц
и Е.
´Кивито има:
витамин Ц, А и Е, К,
омега-3 масни киселини,
калиум, магнезиум
´Авокадото
содржи: многу
калиум, фолна
киселина, масни киселини
´Младиот лук има: калиум, фосфор, калциум, манган, кобалт,
селен
´Младиот кромид
има: витамин Ц, Б, К, А,
калиум, калциум, керцитин и хранливи
влакна.
´Црвената зелка е богата со: витамин Ц, калциум, калиум,
железо, Б витамини, бета каротин
´Модриот патиџан изобилува со: железо, одржи моќни
антиоксиданси, има многу малку
јаглехидрати и масти, одличен извор
на влакна и содржи многу
вода
´Сливата
содржи: антиоксиданси,
витамин Ц, Б6, и Е, бета каротен, фолна киселина, калциум, калиум, магнезиум,
натриум, железо и бакар
´Грозјето е
богато со: со витамини А,
Б и Ц и со разни минерали, биофлавониди,
феноли, калиум и манган
´Боровинката
изобилува со: калиум,
железо, витамин Ц, витамин А, растителни влакна, антоцианини, фенолицини
No comments:
Post a Comment