Monday, September 26, 2016

Кокосово масло 6+ месеци

Кокосовото масло се користи во исхраната, во козметиката, за подобрување на здравствената состојба, како и во многу други секојдневни примени.
Кокосовото масло е вообичаена намирница во народната медицина во Азија, поради неговата хранлива вредност и лековитото делување.

Маџун 11+ месеци

Најголем дел од луѓето го користат називот гроздов сок. Сепак, постои разлика меѓу гроздов сок (шира) и гроздов концентрат кој кај народот е познат како маџун или гроздов мед. Маџун стар и по неколку децении чуваат Тиквешани во своите визби, наследство од нивните татковци, мајки, дедовци и баби. Во минатото нашите предци немале шеќер во изобилство како ние сега. Сиромашните страдале и за зрнце шеќер, па тоа малку што го имале, не знаеле за што попрво да го употребат. Го криеле од децата, заклучувајќи го во старите креденци. 

Monday, September 5, 2016

Како да ги отстраните пестицидите од овошјето и зеленчукот?

Иако на нашите пазари се уште може да се најдат домашно одгледани овошја и зеленчуци, сепак не можеме да бидеме сигурни дека не се воопшто третирани. Најчесто сите овошја и зеленчуци се прскаат, макар и минимално. Иако органската храна во истоимените продавници не е премногу скапа, сепак не секогаш има она што во моментот ни треба или ни се тешко достапни бидејќи ги нема насекаде, па најчесто свежите намирници ги пазариме од пазарите, поголемите маркети или специјализираните продавници.


Sunday, September 4, 2016

Боранија 8+ месеци

 Боранијата е многу хранлив и здрав зеленчук. Спаѓа во групата на мешункаст зеленчук. По потекло е од Мексико. За народите на старите цивилизации, покрај пченката и тиквата, боранијата била главна храна. Боранијата (Phaseolus vulgaris) во Европа ја довеле Шпанците во 16-тиот век и се препорачува за исхрана поради своите биолошки и лековити состојки. Денес таа се користи за исхрана во скоро сите земји во светот.

Thursday, September 1, 2016

Просо (безглутенска житарка) 6+ месеци

Просото е една од најстарите житарици, кои се користеле во исхраната на човекот. Тоа е многу хранлива и лековита житарица. Содржи просечно повеќе белковини од пченицата, пченката и оризот, како и драгоцени минерали: фосфор, магнезиум, флуор и железот, витамини, особено витамини од групата Б (Б1 и Б2), аминокиселини и микроелементи. Содржи 14% растителни протеини и околу 60 % јагленохидрати, а многу малку масти.


Амарант (безглутенска житарка) 6+ месеци

Амарантот, или pigweed, е еден од најздравите зрна. Амарант е вид на житарица, чие име потекнува од грчки збор, а кој значи "бесмртен". Таа е одличен извор на протеини, влакна, калциум, кој го има повеќе и од млекото и железо. Лесно е сварлива што ја прави совршена храна за здравите и болни лица.