Wednesday, November 23, 2016

Која пластична амбалажа e штетна, а која е безбедна за употреба?

Пред десет или повеќе години никој не ни помислил дека обична вода ќе се пие од пластични шишиња. Денес тоа е повеќе од навика, а не неопходност, бидејќи водата од водоводот се уште се пие. Сите купуваме флаширана вода, кога патуваме, одиме на работа, носиме мали пластични шишиња вода со нас. На децата кога одат во градинка и училиште, исто така, им пакуваме вода во шише. За жал, често пиеме вода од пластична амбалажа, но со тоа не си правиме услуга. Зошто? 

Friday, November 18, 2016

8 причини зашто НЕ за кравјото млеко


И покрај фактот дека длабоко сме навлезени во 21. век и понатаму се соочуваме со големиот број на прашања кои можат да се сведат на едно:
„Бебето наполни четири месеци, немам млеко, досега беше на АД, сега сакам да преминам на кравјо млеко. Какво да дадам? Полномасно или обратно и дали да го разблажувам/разредувам или не? “Одговорот е едноставен: Не му давајте на бебето кравјо млеко. Ако се прашувате зашто, еве ги одговорите: