Wednesday, January 25, 2017

Д-р Александар Митов дел од екипата на Здрава храна, здрави деца!

До­ктор Але­ксан­дар Ми­тов е ма­ги­стер по јав­но здрав­ство. Дипломира медицина на Медицинскиот Факултет во Скопје како првенец на генерација. Магистрира Здравствена екологија на кипарскиот институт на Harvard School of Public Health, а подоцна завршува магистерски студии за политики за животна средина во Кембриџ, Велика Британија. Ова е повеќе од доволно за да можеме нескромно да кажеме дека сме горди што од денес д-р Митов е дел од екипата Здрава храна, здрави деца! чија цел е да се подигне свеста кога е во прашање здравата исхрана кај бебињата и децата.
Ќе пишува на разни теми кои најчесто предизвикуваат дилеми кај родителите и ќе одговара на прашања поврзани со темата. За да ве запознаеме со неговата работа и став ви одвоивме неколку одговори кои ги дал д-р Митов за некои од електронските медиуми.

Tuesday, January 10, 2017

Се околу почетокот на дохраната на децата: возбудливиот почеток на дохраната

Како да почнам со дохрана? Со што да почнам? Дали прво овошје или пак зеленчук ?

Ова се само првите прашања во низата безброј прашања на тема дохрана на бебињата што се среќаваат меѓу родителите. Сакајќи на своето бебе да му го пружат најдоброто, родителите прашуваат, се интересираат и се трудат да добијат што повеќе информации на кој начин да го започнат ова ново поглавје во животот на своето дете. Но, има и такви родители кои за жал, не прашуваат и не се интересираат на оваа тема и водејќи се по советите од своите родители, стрини, тетки, па и баби, почнуваат многу порано одошто навистина треба, честопати бираат многу алергени во исхраната и тоа во првите месеци на истата, воведуваат шеќер и сол многу побрзо, одошто е потребно и користат некои ’алтернативни ’  начини за хранење на бебето.


Со цел, да помогнеме на сите кои имаат недоумици на оваа тема, ќе напишеме нешто за почетоците и за постепеното воведување на храна кај бебето.

Monday, January 9, 2017

Се околу почетокот на дохраната на децата: алергии и алергени намирници

Дохрана на бебињата

Почетокот на дохрана не значи и престанок на доењето односно адаптираното млеко. Дохраната значи токму тоа што го кажува насловот: Додавање на некоја друга храна покрај мајчино или адаптирано млеко.

Воведувањето на дохрана е возбудлив дел од родителството. Често пати сме љубопитни, нестрпливи, а дури и престрашени... Како децата ќе ја прифатат новата храна со сите вкусови, коишто се разликуваат од мајчиното или АД млекото?

Thursday, January 5, 2017

Топ 15 здрави намирници за деца - 7. ЈАБОЛКО

Важна ужина која мора да се јаде во било каков облик.
Без разлика дали ќе изберете зелено, црвено или жолто јаболко, телото ќе биде благодарно за секој залак.

Wednesday, January 4, 2017

Топ 15 здрави намирници за деца - 6. ЗЕЛКА

Таа има благ вкус и децата поради тоа ја сакаат. Зелката може да го намали ризикот од појавување на рак, го подобрува варењето на храната и помага побрзо да се исфрлат штетните токсни од телото.