Wednesday, March 29, 2017

Овес (глутенска житарка) 8+ месеци

Иако овесот денес се користи првенствено за добиток, во минатото имал големо значење во човечката исхрана.
Кинезите знаеле за овесот дури и пред илјадници години, а го користеле и старите Римјани други земји уште во античките времиња.

Денес, овесот се уште се користи во големи количини во Русија, Шкотска и Ирска. Познатата овесна каша е направен од овес кој се готви на многу ниски температури.
Овес се една од најпознатите житарки богата со хранливи состојки. Неговата калорична вредност е колку што е 400 калории на 100 грама.


Ова зрно е богато со протеини, масти и влакна. Тоа содржи голема количина на минерали (калциум, железо, фосфор, магнезиум) и витамините од групата Б.
Овес го ајакнува организмот, го зголемува создавањето на топлината на телото, го регулира метаболизмот, помага со анксиозност и депресија. Овесот помага во јакнење на крвта, ги јакне забите и коските, ја поттикнува работата на мозокот, го поттикнува растот и развојот кај децата и ја зајакнува мускулната маса кај возрасните.


Овесот е лесно сварлива житарица, па затоа често им се препорачува на лицата со проблеми со варењето на храната, при желудечни заболувања и болести на цревата. Во зрната од овесот се присутни на хормонот за раст, заедно со големи количини на калциум. Затоа, овесот е идеална храна за младите луѓе во фаза на развој и бремени жени.
Исто така, овесот помага и при разни воспалителни процеси, како при воспаление на дишните патишта и друго.



Овесот посебно им се препорачува на исцрпените лица и на слабите и анемични деца. Тие треба да земаат овес секој ден, во фома на каша или овесни снегулки. Овесните снегулки може да се прелијат со топло млеко или супа и да се јадат во комбинација со другите намирници. Препорака е да се овесот вари 2-5 минути, бидејќи во овој интервал не се губи ништо од неговата хранлива вредност, а станува лесно сварлив.

Рецепт со овес:

Каша од овес: се ставаат 5 лажици овесни снегулки во пола литар зовриена вода. Се вари 2-5 минути, а потоа се трга од оган и се остава да стои се додека не ја впие целата вода и не набубри. Потоа може да се додадат, по желба, разни состојки – јогурт, мед, овошје и слично. Кашата може да се приготви и со врело млеко или со супа, на ист начин како и што се припрема и со вода.
Овесот во исхраната на бебињата може да се воведе од 7+ месеци во форма на снегулки или трици или од 8+ месеци ако има историја на нетолеранција на глутен во семејството!


Поврзани статии:


No comments:

Post a Comment