Tuesday, April 4, 2017

Бебе Готвач- книга со рецепти за бебиња и деца, во продажба од 04.05

Првото издание на книгата Бебе Готвач веќе од 04.05. ќе биде во продажба.
Печатеното издание на првиот македонски готвач со рецепти за бебиња и деца од 6+ месеци има 350 рецепти, исто толку корисни совети, статии поврзани со дохраната и развојот на бебињата, совети како до успешно доење како и табели за дохрана.


Monday, April 3, 2017

Важноста нa правилно комбинирање на намирниците

Често поставувано прашање е како да ги комбинираме намирниците, особено кога станува збор за оброците на нашите деца. На оваа тема, која сите не интересира, разговаравме со нутриционистот Надица Илиевска. 


Saturday, April 1, 2017

Брусница 11+ месеци

Брусницата е грмушесто растение со црвени плодови. Потекнува од Северна Америка, каде домородците од дамнина ја користеле како храна, лек и во религиозни обреди. Поради нејзините својства заслужено се вбројува помеѓу најлековитите билки на светот. Брусницата е во форма на жбун и израснува од 10 до 40 cm. Има овални темнозелени листови, кои се поредени во парови и наименично. На врвовите на гранчињата висат во вид на гроздови, бели, а поретко црвенкасти поединечни цветови, кои имаат форма na sвончиња. При крајот на август и почетокот на септември, од цветовите настануваат прво бели плодови, а покасно тие добиваат црвена боја.