Monday, June 19, 2017

Како адаптираното млеко, кое е направено за вонредни ситуации стана секојдневна храна за бебиња

Текстот е превод на една една мајка, Gingi, која го напишала на својот блог. Бидејќи е доста интерсен и многу корисен решивме да го споделиме со вас. Ќе биде преведен како што е напишан, односно во прво лице. Се надеваме дека идните мајки ќе размислат пред да одлучат на кој начин ќе го хранат своето бебе особено заради фактите наведени во текстот.
***
Често сум прашувана од различни луѓе - од оние кои се навистина заинтересирани до провокатори - зошто вложуваш толку многу во наоѓање на млеко за своите деца, бидејќи не можеш сама да го создадеш! "Зошто едноставно не му дадеш на бебето формула?" "Дали мајките кои дојат те осудуваат дека си лоша мајка затоа што на своето дете нема да му дадеш мајчино млеко!
Веќе долго време сакам да го напишам своето мислење за адаптираното млеко но никако да најдам време. Делумно затоа што оваа тема е толку опширна. Толку многу што додека пишував сфатив дека морам да го поделам текстот во два дела. Првиот дел ќе биде посветен на историјата на адаптираното млеко, а вториот дел ќе биде за составот на адаптираното и мачиното млеко и ризиците и благодетите на хранењето исклучиво со формула.

Thursday, June 15, 2017

Поддршка на доењето, група за поддршка на мајки доилки

Денес, во ерата на електронската комуникација и безбројните мрежи за комуникација, да дојдеш до информација е многу лесно. Но, не секогаш знаеме која од нив е вистинската и правилната, посебно кога станува збор за здравјето. Најпопуларен и најприфатлив начин на комуникација особено кај мајките се многуте тематски групи на најголемата социјална мрежа Фејсбук. Поради овој факт, лесно се одлучивме да започнеме со една нова, малку поинаква група, а тоа е Поддршка на доењето.Friday, June 9, 2017

Писмо од бебето до мајката - за доењето

Драга мамо,
Благодарам многу што ме доиш.
Веројатно веќе и самата знаеш колку е твоето млеко најдобро за мене. Уморна си, и малку лута, зошто грижата околу мене изгледа доста тешка. Пред да се откажеш, ќе се потрудам да ти го објаснам моето однесување. Може тогаш ќе се чувствуваш подобро.