Wednesday, October 25, 2017

Како да ги препознаете скоковите во развој кај бебињата и како да ги пребродите

Вашето бебе одеднаш е поинакво. До вчера си имало еден ритам на цицање, спиење и однесување, но одеднаш, речиси преку ноќ, се е поинаку. Бебето бара да цица многу често, понекогаш на интервали од само 1 час, и изгледа дека е постојано гладно. До сега ако спиело мирно и подолги интервали ноќе, одеднаш се буди почесто и бара да цица повеќе и подолго. Покрај често доење, бебето е и понервозно, се смирува само во раце, и бара многу повеќе внимание.


Sunday, October 22, 2017

Како безбедно да ја надминете анемијата кај вашето бебе/дете?

Анемијата кај бебиња и мали деца не е баш ретка појава и затоа сметав дека е потребно да ја обработиме и оваа тема во еден текст. Анемијата се дефинира како состојба во која вообичаениот симптом е намален број на црвени крвни клетки или намалена количина на хемоглобин, но ова е само општа дефиниција а секако дека постојат многу причини (и видови) за анемија и тоа од генетски причини па до автоимуни состојби. Во овој тескт ќе се дискутира само за најчестата нутритивно поврзаната анемија, а тоа е железо-дефицитната анемија.


Wednesday, October 11, 2017

Есенски креативни мотиви во детските чинии

На почеток сме на најколоритното годишно време, кога сонцето порано заоѓа, а нас, сè уште нè држи мирисот на летото. Пред нас се денови кога ветрот и дождот ни носат постудена приказна, растечени носиња и по некоја кашлица заради вирус или бактерија. Есента носи волја за повеќе сон и повеќе тишина, но и поттик на родителите да подготват вкусен и топол оброк за своите најмили откако ќе се вратат од градинка, училиште или од прошетка.
Затоа, решивме да ја обоиме групата Здрава храна, Здрави деца! во есенска боја.

Monday, October 2, 2017

Органска храна за сите, секој ден – БИОкулт, Прв центар за органска и здрава храна

На рафтовите во БИОкулт ќе најдете преку 2000 производи, од житарки, ладно цедени масла, сирова и супер храна, органски мешунки, намази без конзерванси, чоколади , слатки без рафинирани шеќери, природни органски сокови, напитоци од житарки и јатки, храна за најмалите без адитиви, природна козметика без парабени, средства за домаќинство - еколошки без штетни хемикалии, безглутеински производи за сите преосетливи на глутен, се само дел од палетата на органски производи.