Sunday, August 19, 2018

Растителните млека во исхраната на децата

Како мајка на четиригодишно дете кое е хрането по начела и принципи за здрава и избалансирана храна, откако започнав со дохрана имав куп прашања, дилеми и искушенија за тоа како треба или не треба да се храни моето бебе, а понатаму и дете.
На почетокот одговорите ги наоѓав самата, читајќи, прашувајќи ги поискусните мајки, ги отворив погледите кон различни пристапи на хранење на своето дете, експериментирав и учев по пат на обиди и грешки. Сега, денес, гледајќи наназад и пред сѐ гледајќи го своето дете, мислам дека успеав да создадам навики за здрава исхрана кај него, а со тоа успеав да внесам новини во семејната исхрана.

Wednesday, August 8, 2018

Поддршка на доењето: „ Од мајките кои дојат, за мајките кои ќе дојдат '' - Христина Ангелкоски

Приказната на Христина Ангелкоски


Приказната со второто бебе ми е емотивна и ќе дадам се од себе да ви го доловам она низ кое поминував.
За разлика од првата бременост во која имав високо ризична со одлепена плацента и лежев до 9ти месец, втората ми беше нормална без никаков проблем ( барем јас така мислев ), а редовните контроли беа уредни. Но, да не го враќам времето назад, тука не можеме ништо да смениме, само ќе си велам дека така требало да биде.
Одејќи накај дома од работа јас добив некои тупи менструални болки. Лежев дома мислејќи дека ќе помине, меѓутоа јас веќе сум се отворила. Се отворив 3см во 30та недела. Лежев на интензивна во ГАК само 10 дена, толку успеа да издржи бебето. Се породив природно и доста лесно, како и првиот пораѓај.

Поддршка на доењето: „ Од мајките кои дојат, за мајките кои ќе дојдат '' - Симона Арсовска

Приказната на Симона Арсовска

Ведран е бебе родено со тежина 1330 гр. во 28. недела од бременоста ( во седмиот месец ), заедно со своето братче Огнен, кој пак беше роден со тежина 1450 гр. Ведран помина два месеци во инкубатор, од кој месец и половина на машина заедно со своето братче Огнен, кое за жал остана во болница и на 4 месечна возраст не напушти. 

Во тој период додека бебињата не беа покрај мене се молзев за да одржам лактација, дисциплинирано на два до три часа, секој ден. Измолзеното млеко го замрзнував во посебни кесички и го чував за моментите кога ќе дојдат бебињата дома, во случај да ми треба. Бебето Ведран дојде дома кога наполни 2 месеци со тежина 1700 гр. Хранењето на почетокот беше преку измолзување на мое млеко и на тој начин го хранев, затоа што беше премал за да цица. Кога направи 2 кг. решив дека ќе продолжам да го хранам , но доејќи. Поминав низ тежок период и имаше моменти кога воопшто немав млеко, ниту сила од преживеаниот стрес, но бев упорна и не се откажував. 
Денес, Ведран има 7 месеци, тежи околу 7 кг. До пред само недела дена бевме на ексклузивно доење, а сега веќе започна со цврста храна и со вкусови. Напредокот е одличен. Доењето на недоносено бебе беше најдоброто нешто што можев да го направам за него. Мојата најголема желба беше да ги дојам заедно, држејќи ги во прегратки и двете бебиња заедно, но за жал не излегуваат работите онака како што очекуваме. 

Она што ме водеше беше помислата дека доењето е важен момент за да се поврзам со нив и да го надоместам времето додека беа со месеци во инкубатор без својата мајка. 
Сега Ведран е здраво и весело бебе, а моето срце исполнето заради тоа што како мајка, успеав да дадам придонес во неговото закрепнување и развој и да му помогнам во борбата за живот, која јуначки ја води и денес. 
Ова  е животна приказна со среќен и тажен крај, но исполнета со љубов. Благодарна сум за секој нов ден покрај Ведран и за секоја насмевка која тој ми ја дарува додека го припремам за доење. 
Благодарна сум и за другото бебенце и убовта кон него ќе трае секогаш, исто како и трагата во нашите срца за време на краткиот престој со нас. 
Ги охрабрувам мајките да дојат. Да веруваат во чуда. Моето чудо е тука покрај мене и го имам благодарејќи на мојата волја, желба и упорност да дојам.

Monday, August 6, 2018

Поддршка на доењето - Дали мајчиното млеко има доволно витамини и минерали за да ги задоволи потребите на бебето?


По повод светската недела на доењето поразговаравме со нутриционистката Маја Велковска во врска со мајчиното млеко и неговаиот состав. Сакавме да подетално да ни објасни дали мајчиното млеко ги има сите потребни минерали и витамини за да се задоволат потребите на бебето. Воедно сакавме и да ги решиме небулозите во врска со адаптираното млеко и и поглешната перцепција за истото како "супер храна".